Ste naveličani tesnobe, depresivnega počutja in težav s spanjem, pa ne veste, kje začeti?

Rešitev so psihobiotiki – vrsta probiotikov, ki pozitivno vpliva tako na črevesje kot tudi na psihično počutje. 

Če želite izvedeti več o delovanju in koristih jemanja psihobiotikov, ostanite z nami!

Skrivnost za dobro razpoloženje: psihobiotiki

“Moje zanimanje za psihobiotike se je začelo, ko sem zasledila strokovne raziskave, da hormon sreče, serotonin, nastaja v črevesju. Raziskala sem možnosti, kako povečati vrednosti serotonina in istočasno odpraviti depresivno počutje, ki sem ga zaznavala okoli sebe. Ugotovila sem, da so najboljša naravna možnost psihobiotiki – nova veja probiotikov, ki poleg prebave vpliva tudi na pozitivno razpoloženje. Stres, določena zdravila in bolezni namreč uničujejo črevesno mikrobioto, ki je vključena v nastanek hormona sreče. S psihobiotiki pa črevesno mikrobioto regeneriramo in pripomoremo, da telo samo tvori zadostne vrednosti serotonina.”

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, ustanoviteljica podjetja Almadea

almadea

Psihobiotiki - recept za dobro psihično počutje

psihobiotiki

Psihobiotiki so probiotiki in prebiotiki – dobre črevesne bakterije, ki ob zaužitju koristno vplivajo na psihično počutje in dvignejo razpoloženje človeka.

Tako probiotiki kot psihobiotiki so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah ugoden vpliv na zdravje človeka. Dodatno imajo psihobiotiki dokazan še pozitiven vpliv na psihično počutje človeka.

Najboljši psihobiotiki so tisti, ki so izolirani iz zdravega človeškega črevesja in imajo klinično dokazano koristne učinke na delovanje organizma.

psihobiotiki

Kdaj poseči po psihobiotikih?

 

V zadnjem desetletju so raziskovalci dokazali, da črevesna mikrobiota vpliva na razpoloženje, depresijo in anksioznost.

Pregled 15 različnih študij na ljudeh je pokazal, da lahko 2 mesečno uživanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo seve Bifidobacterium in Lactobacillus, izboljša anksioznost, depresijo, znake avtizma, obsesivno-kompulzivno motnjo in spomin.

Sindrom razdražljivega črevesja (angl. Irritable bowel syndrome, IBS) je motnja, ki prizadene debelo črevo. Najpogostejši znaki so krči in bolečine v trebuhu, napihnjenost in vetrovi, driska, zaprtje ali izmenjavanje obeh.

Eden od vzrokov razdražljivega črevesja je tudi prekomerno razraščanje škodljivih bakterij v črevesju. Z uživanjem probiotikov ali psihobiotikov lahko škodljive bakterije nadomestimo z dobrimi bakterijami.

V študiji, v kateri so spremljali vpliv psihobiotikov na simptome stresa, so dokazali, da so se preiskovancem ob uživanju psihobiotikov po enem mesecu za 60 % zmanjšali izbruhi jeze in agresivnosti, za 44 % pa na splošno vsi simptomi stresa.

Antibiotiki so zdravila, ki uničujejo škodljive mikroorganizme, ki v telesu povzročijo okužbo. Vendar antibiotiki ne ločijo med škodljivimi in koristnimi mikroorganizmi, zato uničijo tudi del nujno potrebnih, koristnih črevesnih bakterij. Zato je dobro, da v črevesje spet vnesemo koristne seve s psihobiotiki.

Psihobiotiki - kako delujejo in kdaj ter koliko časa jih jemati?

psihobiotiki

Psihobiotiki po zaužitju potujejo v črevesje, kjer se naselijo na notranjo steno črevesja. Tam živi 1-2 kg različnih mikroorganizmov.

Ko vnašamo koristne probiotike, ti zavzamejo prostor v črevesju in izpodrinejo škodljive mikroorganizme.

V črevesju nastane približno 95 % serotonina, hormona sreče.

To je hormon, ki igra ključno vlogo pri uravnavanju razpoloženja, spanja, apetita, in še mnogo več. Serotonin potuje v možgani po osi, ki poteka med črevesjem in možgani.

Psihobiotiki v črevesju:

• znižajo raven kortizola (stresni hormon),
• zvišajo raven serotonina (hormon sreče).

Med prebavili in možgani poteka dvosmerna komunikacija, znana kot os mikrobiota-črevesje-možgani.

Os možgani – črevesje je sestavljena iz treh poti: nevronske poti, nevroendokrine in pa imunske poti. Po tej osi vse informacije iz črevesja potujejo v možgane in obratno.

Psihobiotike je priporočljivo uživati vsaj 2-3 mesece, odvisno od resnosti težav. Črevesje namreč potrebuje svoj čas, da se obnovi s koristnimi bakterijami.

Psihobiotiki se za razliko od drugih snovi (vitamini, minerali, zdravilne učinkovine) ne absorbirajo v kri, ampak ostanejo v črevesju. Če jih je v telesu preveč, se izločijo skozi blato. Zato dolgotrajna uporaba ni škodljiva.

Psihobiotike je najbolje jemati zjutraj, pred prvim jutranjim obrokom. Takrat je črevesje najbolj prazno, zato se bodo mikroorganizmi najlažje pritrdili na steno črevesja.

Če se psihobiotik uživa med obrokom ali po obroku, se mikroorganizmi pomešajo s hrano in izločijo skozi blato, zato bo učinek manjši.

Glede na študijo iz leta 2018 sočasno jemanje antidepresivov in psihobiotika znatno zniža simptome depresije.

Ob začetku jemanja so imeli pacienti kljub rednemu jemanju antidepresivov zmerno obliko depresije. Po 8-tedenskem jemanju antidepresiva in psihobiotika pa so imeli pacienti le še občasno blage simptome depresije.

psihobiotiki

Serotonin - zakaj ga potrebujemo in kako nanj vplivajo psihobiotiki?

Pomanjkanje serotonina oz. hormona sreče v telesu je povezano z različnimi težavami, vključno z depresijo in anksioznostjo. Simptomi, povezani s pomanjkanjem serotonina, vključujejo:

 • slabo razpoloženje,
 • zmanjšano sposobnost obvladovanja stresa,
 • nespečnost,
 • povečan apetit in nihanje telesne teže,
 • slabo koncentracijo.

Pri proizvajanju serotonina igra ključno vlogo črevesna mikrobiota – skupnost bakterij v prebavnem traktu.

Če smo v kroničnem stresu, naše telo proizvaja povečane količine stresnega hormona kortizola, ki poruši ravnovesje v črevesju. Stres privede do sprememb tako v številu (številčnosti) kot v vrstah (raznolikosti) črevesnih bakterij. Prizadeta črevesna mikrobiota tako ne zmore več proizvajati optimalnih vrednosti serotonina, ki jih telo potrebuje za pravilno delovanje.

Psihobiotiki regenerirajo črevesno mikrobioto z dobrimi bakterijami, ki so potrebne za nastanek serotonina. Najpogosteje teh bakterij primanjkuje ljudem, ki so v kroničnem stresu, imajo depresijo, anksioznost ali so dlje časa jemali antibiotike.

Psihibiotiki spodbudijo nastanek optimalnih količin serotonina, ki nastane iz aminokisline triptofan in nato potuje v možgane.

Ali so psihobiotiki naravni?

psihobiotiki

Psihobiotiki so mikroorganizmi, ki so večinoma izolirani iz zdravega črevesja človeka. Posamezne celice mikroorganizmov, za katere je dokazano, da so posebej koristne za zdravje človeka, se namnoži in shrani v stabilno speče stanje.

Rečemo jim tudi ‘dobre črevesne bakterije’.

Te speče mikrooganizme zakapiramo v kapsulo ali drugo obliko pakiranja. Ko mikroorganizem pride v črevo, se zbudi iz spečega stanja, pritrdi na notranjo steno črevesja in začne delovati.

Za psihobiotike zato lahko trdimo, da so povsem naravni, saj nikjer v procesu ni uporabljena kemija oz kemijska sinteza.

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

psihobiotiki

Izboljšajte kakovost svojega življenja s formulo mlečnokislinskih bakterij Cerebiome®!

Cerebiome® je vodilni psihobiotik na svetu, ki ga sestavljata 2 klinično najbolj preizkušena probiotična seva pri stresu in tesnobi: 

 • Lactobacillus helveticus Rosell-52,
 • Bifidobacterium longum Rosell-175.

Formulacijo je razvil Lallemandov Rosell® Institute for Microbiome and Probiotics in zaščitil z blagovno znamko Cerebiome®.

 • Cerebiome® dokazano lajša in umirja simptome stresa, anksioznosti in depresije. 
 • Varen za dolgotrajno uporabo.
 • Z jemanjem se lahko prekine kadarkoli – brez stranskih učinkov.
 • Primeren za sočasno jemanje z antidepresivi in pomirjevali.
 • Brez glutena, soje, jajc in gensko spremenjenih organizmov.
 • Primeren za vegetarijance.

Učinke psihobiotika Cerebiome® na zdravje potrjuje pet kliničnih in devet predkliničnih študij, ki dokazujejo njegov ugoden vpliv na dvosmerno komunikacijo med možgani in črevesjem po različnih poteh.