Vas mučijo simptomi menopavze, kot so vročinski oblivi, težave s spanjem in nihanja razpoloženja?

Tukaj smo, da vas podpremo, da zasijete v tem življenjskem obdobju. Pripravili smo koristne informacije, ki vam bodo pomagale skozi to obdobje sprememb.

Menopavza je bila zame šok!

»Pri 43 letih sem se znašla pred nepričakovanim izzivom – izgubo menstruacije in potrjeno menopavzo, kar je povzročilo močan šok. Ne glede na to, koliko različnih zdravil in prehranskih dopolnil sem preizkusila, moje težave niso izginile. Vendar pa me je moje znanje doktorice medicinskih znanosti vzpodbudilo, da nisem obupala. Raziskala sem to področje in našla rešitev. In tudi vam želim, da najdete olajšanje in uživate v polnem življenju – pri tem vam z veseljem pomagam.«

Dr.med.zn. Mateja Štempelj, ustanoviteljica podjetja Almadea

almadea

Najpogostejša vprašanja o menopavzi

vročinski oblivi

Menopavza je zadnja menstruacija v življenju ženske. Določimo jo za nazaj, potem ko ženska 12 mesecev nima več menstruacije. Ženska tako ne more natančno vedeti, kdaj doživlja menopavzo.

Menopavza je mejnik, ko jajčniki prenehajo normalno hormonsko delovati in v njih ni več jajčec – takrat ženska izgubi naravno oploditveno sposobnost.

V razvitem svetu nastopi menopavza med 48. in 52. letom starosti. V Evropi je povprečna starost nastopa menopavze 50,5 leta.

O »prezgodnji« menopavzi govorimo, kadar ta nastopi pred 40. letom, o »zgodnji« pa, kadar nastopi pred 45. letom. Pri »z zdravljenjem povzročeni« oziroma iatrogeni menopavzi pride do trajne izgube menstruacije zaradi operacije na rodilih, obsevanja ali kemoterapije.

Vzrok za nastanek menopavze je prenehanje delovanja jajčnikov.

Jajčniki proizvajajo ženska spolna hormona estrogen in progesteron. Večina sprememb v menopavzi je povezanih z znižanjem vrednosti estrogena. Količina estrogena se začne zmanjševati, še preden opazimo simptome menopavze. Ko telo preneha proizvajati estrogen, povzroči povečano nastajanje folikel stimulirajočega hormona (FSH). Vrednosti hormona FSH nad 30 IE/L so značilne za obdobje po menopavzi.

Obdobje po zadnji menstruaciji se imenuje pomenopavza. V tej fazi ženske preživimo preostanek svojega življenja.

menopavza

Kdaj se pojavijo prvi znaki menopavze?

Znaki menopavze se lahko pojavijo 2 do 5 let pred menopavzo. Če ste stari nekaj čez 40 let, se ponoči zbujate z vročinskimi oblivi in imate neredne menstruacije z občasnimi močnimi krvavitvami, obstaja velika verjetnost, da prihaja menopavza.

Prvi znaki menopavze:

 • navali vročine,
 • nočno potenje,
 • neredna menstruacija z občasnimi močnimi krvavitvami,
 • nespečnost,
 • suha nožnica,
 • motnje razpoloženja, tesnoba, potrtost, razdraženost,
 • splošna utrujenost in pomanjkanje energije,
 • upad spomina in koncentracije.

Navali vročine oziroma vročinski oblivi so najpogostejši simptom menopavze, ki ga občuti kar 79 % vseh žensk. 70 % žensk pa ima v menopavzi težave tudi z nočnim potenjem, ki so pogosto vzrok za nespečnost.

Menopavza se deli na dve obdobji oz. fazi

Menopavzni prehod

Obdobje, ki se začne približno 2 do 5 let pred zadnjo menstruacijo, imenujemo menopavzni prehod. Takrat ženska že zazna simptome menopavze, ki so posledica hormonskih sprememb. Večina žensk ne pričakuje vročinskih oblivov pred menopavzo, zato so precej presenečene, ko se ti pojavijo.

Zadnje leto pred nastopom menopavze se lahko pojavijo izostanki menstrualnega ciklusa za več kot 60 dni. V tem obdobju ima kar 75 % žensk vročinske oblive in nočno znojenje. Med pogoste simptome spadajo tudi upad energije, motnje razpoloženja ter slabša sposobnost koncentracije.

menopavza

Pomenopavza

Je obdobje po zadnji menstruaciji in traja do konca življenja. Pomenopavzo delimo na:

Zgodnje pomenopavzno obdobje:

 • Traja štiri do pet let.
 • Značilne so povišane vrednosti hormona FSH, ki občasno še nihajo.
 • Značilni znaki: vročinski oblivi, nočno znojenje, motnje spanja, motnje razpoloženja ter težave s spominom in koncentracijo.

Pozno obdobje menopavze:

 • Traja do konca življenja.
 • Ravni hormona so FSH povišane, vendar stabilne.
 • Značilni znaki: občutek suhe, pekoče, srbeče nožnice, lahko tudi boleč spolni odnos, poslabša se funkcija sečnice.
 • Eden od dolgoročnih učinkov pomanjkanja estrogena je pospešeno izgubljanje kostne mase ter razvoj osteoporoze in povečanje tveganja za srčno-žilne bolezni.

menopavza
menopavza

Menopavza - prelomnica, v kateri lahko zacvetite

Menopavza ni le prenehanje menstruacije, temveč pomembna prelomnica, ki zahteva posebno pozornost in razumevanje.

Menopavza ni bolezen, ampak del življenja. Ko se ženska poveže sama s seboj, začuti, kdo v resnici je in gleda na spremembe kot priložnost za rast, je lahko menopavza čudovito obdobje.

Res je, da upad estrogena prinaša številne fizične in čustvene spremembe, ki lahko močno vplivajo na kakovost življenja. Vendar pa obstajajo načini, kako lajšati simptome in se znova povezati z žensko v sebi!

Kako si pomagati pri lajšanju simptomov menopavze?

Z zdravo in raznoliko prehrano, ki temelji na vlakninah, sadju in zelenjavi ter nizki vsebnosti nasičenih maščob, sladkorja in soli. Ključen je tudi zadosten vnos vitaminov in mineralov, kot so vitamin D, cink, kalcij in B kompleks.

Z redno telesno vadbo. Slednja je še posebej pomembna pri prehodu v menopavzo in po njej, saj pripomore k preprečevanju, olajšanju in obvladanju kroničnih bolezni, povezanih s pomanjkanjem estrogena in staranjem. Izberite vadbo, ki vam je v veselje in jo najlažje vključite v vsakdanje življenje.

Z naravnimi zdravili ali prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo fitoestrogene - rastlinske estrogene, ki posnemajo delovanje humanega estrogena in pripomorejo k vzpostavitvi hormonskega ravnovesja. Na trgu so na voljo prehranski dodatki iz cvetov hmelja, soje in črne detelje.

Ker gre pri menopavzi za pomanjkanje estrogena, je najboljša rešitev tista sestavina, ki najbolje posnema delovanje tega hormona - to je izvleček hmelja. Izvleček hmelja vsebuje 8-prenilnaringenin, ki po oceni Evropske agencije za zdravila velja za najmočnejši naravni estrogen.

8-prenilnaringenin deluje kar 100-krat močneje kot spojina soje, ki ima estrogensko delovanje, ter 10-krat močneje kot estrogenska spojina črne detelje.

menodea

MenoDea - naravna rešitev za simptome menopavze

Formulo je razvila dr.med.zn. Mateja Štempelj na podlagi osebne izkušnje z menopavzo in medicinskega znanja. MenoDea je primerna za ženske po 40. letu.

MenoDea vsebuje:

 • standardiziran izvleček hmelja,
 • B-kompleks,
 • cink,
 • vitamin D3.

To so sestavine, ki so ključne za premagovanje simptomov menopavze in dobro počutje.

V zadnjih letih je hmelj oziroma njegova bioaktivna spojina 8-prenilnaringenin (8-PN) prepoznan kot najmočnejši fitoestrogen in kot naravna alternativa hormonski nadomestni terapiji. Učinkovitost izvlečka iz hmelja je bila preizkušena v več kliničnih študijah. Študije kažejo, da je najbolj učinkovit pri odpravljanju vročinskih oblivov v menopavzi.

Pri tem je ključno, da izvleček hmelja vsebuje dovolj visoko vsebnost 8-PN, saj je ta spojina odgovorna za estrogensko delovanje in odpravljanje simptomov menopavze.

 • Vitamini B1, B3, B6, B7, B12 in folna kislina prispevajo k normalnemu psihološkemu delovanju.
 • Vitamini B2, B3, B5, B6, B12 in folna kislina prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti.
 • Vitamin D in cink prispevata k ohranjanju zdravih kosti.
 • Vitamin B5 prispeva k umskim zmogljivostim.
 • Biotin, vitamini B2, B3, B7 in cink prispevajo k ohranjanju zdrave kože.
 • Biotin in cink prispevata k ohranjanju zdravih las.

 • Več kot 38.100 zadovoljnih uporabnic v Sloveniji.
 • Izdelek razvit na podlagi osebne izkušnje s strani doktorice medicinskih znanosti.
 • Vsebuje izvleček iz hmelja, ki je najmočnejši rastlinski estrogen.
 • Popolna formula 4-ih sestavin, ki naslavlja vse simptome menopavze.
 • Dokazano učinkovita pri vročinskih oblivih, nočnem potenju, nihanju razpoloženja.
 • Zelo koristna pri dolgotrajni uporabi za libido, energijo, lepo kožo, nohte in lase.
 • Zmanjšuje tveganje za osteoporozo in bolezni srca in ožilja.
 • Samo 1 kapsula na dan.

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

Za sproščeno menopavzo
★★★★★

Primerna za ženske po 40 letu. Vsebuje izvleček navadnega hmelja (najmočnejši fitoestrogen), B-kompleks, cink in vitamin D.

21,96 €

30-dnevna zaloga

1x

OPTIMALNI REZULTATI

59,28 € -10 % 65,88 €

90-dnevna zaloga

3x
92,25 € -16 % 109,80 €

150-dnevna zaloga

5x
Brezplačna dostava

v 1-2 delovnih dni